Inför resan - Sommarcharter 2018

Nyhet 2018-05-04

Sommaren är på gång och vi har öppnat chartersäsongen för 2018! Om du inte har bokat din sommarsemester är det hög tid nu. Har du redan bokat din resa är det snart dags att börja förbereda sig för allt vad en utlandssemester innebär. Här följer en del tips och råd som kan hjälpa dig att vara fullt redo när du ska ut och resa.

Bagage

Bagageregler

Första planeringen du gör inför din resa är oftast vad du ska packa med dig. Då är det viktigt att ha i åtanke de regler som finns gällande bagage. Idag finns det bestämmelser gällande form och vikt på både på incheckat bagage samt handbagage. Alla flygbolag har även olika regler för detta så det är viktigt för dig som resenär att kolla vad som är tillåtet ombord på din resa. Följ länkarna nedan för mer information kring detta eller kontakta din resebyrå.

En ny bestämmelse rör gällande så kallade smartboards och segways. Dessa är inte tillåtna att ta med på flygresor, varken som incheckat bagage eller som handbagage. Exempel på dessa är airwheel, hoverboard, mini-segway, balance wheel och segways.

TUIlänk till annan webbplats

VINGlänk till annan webbplats

SASlänk till annan webbplats

AIS Airlineslänk till annan webbplats

LOT Polish Airlineslänk till annan webbplats

Checklista - när du skall ut och resa.

 • Pass
 • Boardingkort
 • Tandborste
 • Resväska
 • Pengar i rätt valuta
 • Mobiltelefon
 • Mobilladdare
 • Reseadapter, om nödvändigt

 

Följande är även högst rekommenderat att packa i handbagaget:

 • Pengar, värdepapper och andra värdesaker
 • Oersättliga dokument
 • Nycklar
 • Glasögon och kontaktlinser
 • Smycken av guld, silver, pärlor och ädelsten och klockor
 • Alla elektronik artiklar, så som PC, mobiltelefon, kamera, DVD, läsplatta och e-cigaretter
 • Medicin
 • matvaror – observera att en del länder har införselregler för matvaror
 • Litium batterier och andra farliga gods, se mer härlänk till annan webbplats

 

I vissa situationer kan flygsällskapet kräva att bärbara elektroniska enheter placeras i den incheckade väskan. Om detta sker så ska du vara uppmärksam på följande:

 • Elektroniska enheter i det incheckade bagaget skall vara avstängda och säkrade mot eventuell aktivering. Alla alarm, applikationer och liknande som kan vara med till att aktivera enheten, skall vara avaktiverad.
 • Elektroniska enheter i det incheckade bagaget skall vara försvarligt inpackade, antingen i en kartong eller genom att kläder eller liknande används som stötdämpare
 • Elektroniska enheter i incheckat bagage får inte packas tillsammans med brandfarligt material såsom parfym, aerosols, o.s.v.

 

Pass och visum

Har du ett giltigt pass eller är det dags att förnya? Var noga med att kolla slutdatum på ditt pass och kontakta din resebokare om du är osäker på ifall du kan resa på ditt nuvarande pass. Nedan följer länkar till både TUI och Ving som delger information angående detta till sina destinationer.

Passinformation - TUIlänk till annan webbplats

Inför avresa - Vinglänk till annan webbplats

Förlorat eller skadat bagage

Om du förlorat ditt bagage eller om det blivit skadat under flygresan från ditt resmål ska personalen i informationen kontaktas så att en förlust- eller skaderapport skapas. Denna rapport ska göras direkt vid ankomst.

Vad får du ta med dig ombord?

När du ska resa med flyg finns säkerhetsregler för vad du:

 • får ha med dig ombord i ditt handbagage
 • enbart får ta med ombord i ditt incheckade bagage
 • inte får ta med ombord alls


Här finner du en sammanställning över vad som gäller för de mest efterfrågade produkterna från Transportstyrelsenlänk till annan webbplats. Läs mer om säkerhetskontroll och tull.länk till annan webbplats

Incheckning

Några saker att tänka på vid incheckning.

 • Incheckningen stänger 15 minuter före avgång vid inrikesflyg.
 • Incheckningen stänger 30 minuter före avgång vid utrikes reguljärflyg.
 • Incheckningen stänger 60 minuter före avgång vid charterflyg.

 

Du behöver giltigt pass vid resa utanför norden. Mer information hittar du på polisens hemsida.

Var redo med dina resehandlingar (biljett/bokningsnummer samt pass/internationellt ID-kort) när du kommer fram till incheckningen.

Specifik plats ombord på planet (endast vid charterresa) görs hos researrangören. Ingen platsbokning sker vid incheckningen.

När du checkat in och passerat säkerhetskontrollen kommer du till avgångshallen och därifrån vidare ut till flygplanet. Observera dock att det EJ finns några möjligheter till rökning efter att säkerhetskontrollen passerats.

Säkerhetskontrollen

Du har nu kommit fram till säkerhetskontrollen och här finns det flertalet regler att anpassa sig till.

 • Töm fickorna på mobiltelefoner, nycklar och mynt. Packa gärna ner dem i handbagaget som kontrolleras av röntgenmaskinen. På det viset går säkerhetskontrollen smidigare.
 • Packa ned alla föremål som är vassa i bagaget som ska checkas in. Det gäller t ex saxar, nagelfilar, fickknivar och korkskruvar. Om vassa föremål påträffas i säkerhetskontrollen kan man antingen gå tillbaka och checka in dem eller kasta dem.
 • Förpackningar med vätska som rymmer mer än 100 ml ska packas i bagage som checkas in.

 

Resa med barn

Det är fantastiskt att ha med sig hela familjen på semester och uppleva nya ställen med sina barn. Många föräldrar kan tänka sig utlandsresor även med riktigt små barn medan andra hellre väntar lite. Vad som passar dig och din bebis kan bara du själv avgöra, men här har vi samlat praktisk information om saker att tänka på vid resor med barn under två.

Bebisen behöver pass

Även de minsta barnen måste ha eget pass vid utlandsresor. Ansök på vanligt vis vid någon av polisens passexpeditioner. Både du och bebisen behöver vara med vid ansökan och dessutom ska du lämna in en blankett med underskrivet medgivande från samtliga vårdnadshavare. Läs mer på polisens sida om pass för barn och ungdomar, där du också kan ladda ner och skriva ut blanketten.

Flygresan

Enligt internationella flygregler räknas barn som ännu inte fyllt två år som spädbarn (eller på engelska ”infants”). De får inget eget säte på flyget utan sitter i knät på sin vårdnadshavare. Någon måltid för bebisen ingår inte (även om vissa flygbolag kan bjuda på till exempel fruktpuré och vatten). Ombord på flyget kommer kabinpersonalen att låna ut ett särskilt säkerhetsbälte och en liten flytväst till din bebis samt instruera dig om hur dessa saker ska användas.

Barnvagn på flyget

LÅNEVAGNAR/SULKYS

Vi ser gärna att ni checkar in barnvagnar vid incheckningen. På flygplatsen finns det sulkys till utlåning. Säg till i incheckningen eller informationen om ni önskar låna en sulky. Sulkyn återlämnas i gaten i samband med boarding.

INCHECKADE BARNVAGNAR

För er som checkar in barnvagnar finns barnvagnspåsar att köpa i informationen för 20kr/st. De skyddar era vagnar mot smuts. Önskas ett mer tåligt skydd rekommenderas att ni hyr en väska från Airshells att frakta er barnvagn i. Mer information kring hur detta fungerar finner ni här. Kom ihåg att märka era barnvagnar med namn och telefonnummer ifall den skulle komma bort.

På resmålet

Självklart ansvarar du själv för ditt barns hälsa och välbefinnande. Därför är det ett gott råd att ta reda på så mycket du kan om förutsättningar och eventuella risker med en viss resa du planerar. Här är några tips:

Läs på rekommendationer om solskydd och tänk på att solen på sydliga breddgrader är många gånger starkare än hemma. Säkrast är att använda heltäckande klädsel även vid bad och att undvika solen så mycket som möjligt, särskilt mitt på dagen. Se också till att barnet får i sig extra mycket vätska.

Lev dig in i hur vardagliga situationer under resan kan bli och fundera igenom om du till exempel skulle uppleva folkmyller, trafik, nöjesliv eller branta backar som ett problem. För vissa spelar sådant ingen roll, andra kan tycka att det försämrar upplevelsen.

Resa med funktionshinder

Vi på Örebro Airport strävar efter att göra resandet för personer med funktionsnedsättning så enkelt och smidigt som möjligt. Vår personal hjälper dig gärna att ta dig runt flygplatsen och ombord på planet för att skapa bästa möjliga start på din resa.

Passagerarterminalen är i ett våningsplan och det finns handikapptoaletter vid incheckningshallen och avgångs-/ankomsthallen. Rullstolar finns att låna både vid avresa och ankomst. Vi har ledsagning till och från flygplanen samt bärstol och ger bärhjälp.

Den 28 juli 2008 infördes en ny EU-regel som innebär att ansvaret för assistans till funktionshindrade på flygplatserna övergår från flygbolagen till flygplatserna själva. Begäran om assistans ska lämnas till flygbolaget senast 36 timmar i förväg. Passageraren ska meddela sin ankomst till flygplatsens samlingspunkt senast en timme innan avgång.

Speciella samlingspunkter har inrättats på Örebro flygplats, både inom- och utomhus. Våra samlingspunkter är utanför entrén, utanför ankomsthallen (vid taxidisken) samt vid informationen. Samlingspunkterna är skyltade.

Informera personalen vid incheckningen vilket assistansbehov du har så att vi kan hjälpa dig på bästa möjliga sätt.

MOBIL HANDIKAPPLYFT

Örebro Airport tillhandahåller en mobil handikapp-lift som hjälper funktionshindrade passagerare att på ett bekvämt sätt komma ombord på flygplanet.

NÄR DU HAR NÅGONTING EXTRA ATT FIRA

Starta resan på bästa sätt! För resenärer som har något extra att fira, finns Airport Back Up Lounge att boka innan er avgång. Njut av en exklusiv miljö med anpassad service utifrån just era önskemål. I Loungen dukar vi upp dryck, förtäring och förbereder inför er ankomst till flygplatsen, ni bestämmer innehållet!

Loungen är även bokningsbar för mindre affärssällskap som vill ha möte i enskild miljö med full service. Läs och boka affärsmöte här

BOKA LOUNGEN I GOD TID INNAN DIN AVRESA

Förfrågan och bokning för resenärer:
servicecenter@orebroairport.se eller 019 – 30 70 30.

Uppge: Resmål, avgångs datum och tid. Hur stort är ert sällskap och vad ni önskar för dryck och förtäring. Kostnadsförslag lämnas utifrån önskemål och sällskapets storlek vid förfrågan. Maxantal 20 personer.