Teneriffa, Spanien

Split


kroatien

SÖK OCH BOKA RESA FRÅN ÖREBRO

Här kan du kolla tillgång och boka din resa hos våra researrangörspartner.

NYHETSBREV

Vill du också få nyhetsbrev från Örebro Airport?

Kroatiens näst största stad, Split, är ett historiskt mecka. Här finner man bland annat den romerska kejsaren Diocletianus magnifika palats som är om- och tillbyggt ända sedan romartiden.

Innan du besöker palatset, stanna vid turistinformationen och hämta en karta, eftersom hela palatset påminner om en gigantisk historisk labyrint. Detta är en av de äldsta platserna i Split. Trots detta fullkomligt sjuder ruinerna av liv och rörelse på kaféerna, barerna och restaurangerna som finns här.

FAKTA KROATIEN

Folkmängd: 4 290 612
Huvudstad: Zagreb
Språk: Kroatiska
Valuta: Kroatiska Kuna (HRK)

hamnpromenaden

Till centrala Split hör också hamnpromenaden, lokalt kallad Riva. Här finner du en mängd av restauranger, barer och underhållning. Slå dig ned på ett av gatukaféerna och spana in folket som flanerar förbi. Eller besök någon av restaurangerna som fullkomligt dignar av fisk och skaldjur fångade samma dag i det Adriatiska havet av någon av de lokala fiskarna. Ett stenkast från promenaden ligger hamnen. Härifrån kan du ta färjor ut till de största öarna.

kristallklart vatten och KLIPPSTRÄNDER

Stränderna består oftast av klippor eller sten. Tack vare detta erbjuder Kroatien ett fantastiskt, kristallklart turkosblå vatten. För att underlätta för alla badsugna är badbryggor och badplattformar utplacerade överallt längst kusten.