Teneriffa, Spanien

kreta

GREKLAND

Kreta, den största av de grekiska öarna, är verkligen en av världens finaste destinationer. Från snötäckta topparna i Vita bergen till turkosa vattnen i Elafonisi-stranden, erbjuder Kreta en otrolig mångfald av landskap att utforska.

Här kan du vandra genom Samariaklyftan, Europas längsta ravinklyfta, eller besöka de antika ruinerna i Knossos. Ön är också känd för sin gästfrihet och sitt kök, med lokala specialiteter som dakos och moussaka. Oavsett om du söker äventyr eller avkoppling, kommer du att hitta det på Kreta. Ön är känd för sina vackra stränder, kristallklara vatten, pittoreska byar och rika historia. Kreta har också ett smakrikt kök med många lokala specialiteter som besökare kan njuta. Befolkningen är välkända för sin vänlighet och gästfrihet.

Ön har en rik historia och är känd för sin minoiska kultur som uppstod på ön under 2000-talet f.Kr. Minoerna var en av de tidigaste högkulturerna i Europa och deras kultur var mycket avancerad för sin tid. Kreta har också varit under romerskt, bysantinskt, venetianskt och osmanskt styre. År 1898 blev Kreta självständigt och 1913 gick ön med i en union med Grekland.

FAKTA KRETA

Folkmängd: 624.408
Huvudstad: Heraklion
Språk: Grekiska
Valuta: euro (EUR)

elafonissi

Ett tips när man är på Kreta är att ta en utflykt till den Rosa Stranden, Elafonissi, en av Greklands vackraste stränder. Här är sanden vid strandkanten rosaskimmrande av pulveriserade snäckor, vilket ger en magisk syn. Denna strand, som är belägen cirka 66 kilometer nordväst om Chania, brukar även kallas Kretas Maldiverna. Hit tar du dig lättast med hyrbil eller med buss.

HISTORIA

Kreta har en rik historia och är känd för sin minoiska kultur som uppstod på ön under 2000-talet f.Kr. Minoerna var en av de tidigaste högkulturerna i Europa och deras kultur var mycket avancerad för sin tid. Kreta har också varit under romerskt, bysantinskt, venetianskt och osmanskt styre. År 1898 blev Kreta självständigt och 1913 gick ön med i en union med Grekland.

#visitcrete