Finska Lygg startar flyglinje mellan Helsingfors och Örebro

Nyhet

Pressmeddelande

Det finska företaget LYGG planerar att börja flyga mellan Örebro Airport och Helsingfors. Den första flygningen med Saab 340 är tänkt att ske i slutet av mars.

LYGG är inte ett flygbolag, utan snarare en flygplattform. Det betyder att de ser på möjligheterna för olika destinationer, som till exempel Örebro – Helsingfors, där de större flygbolagen inte flyger. LYGG flyger i dag till exempel mellan Stockholm och Tammerfors,

LYGG vänder sig i första hand till affärsresenärer, men om efterfrågan finns kommer även privatpersoner att kunna flyga direkt från Örebro till den finska huvudstaden.

Modellen är att flyga med reguljärflyg med mindre flygplan. Det handlar om att hjälpa näringslivet med att kunna flyga mellan Örebro och Helsingfors direkt i stället för att åka tåg till Stockholm och sedan flyga mellan Stockholm och Helsingfors. Grunden i LYGG’s affärsidé är att ta affärsresenärerna närmre deras start- och slutdestination för att främja både tid- och kostnadsbesparingar, samt att höja välbefinnande hos affärsresenärerna. LYGG ser det som en självklarhet att ha hög flexibilitet med att lägga till och ändra rutter och tider utifrån vad företagen behöver.

LYGG har avtal med flera flygoperatörer, så kallade Air Brokers och äger inga flyg själva, vilket också bidrar till hög flexibilitet. De flygplan som operatörerna använder har 9, 19 eller 33 säten. På flyglinjen Örebro – Helsingfors är tanken att Saab 340 ska användas, som har plats för 33 passagerare.

Det är ett stort intresse från näringslivet, och planen är, om allt går som det ska, att vi börjar flyga i slutet av mars 2024. LYGG flyger med mindre flygplan och på sikt kommer det att bytas ut mot elflygplan och hybridflygplan. Redan nu säkrar LYGG med 100% SAF (Sustainable Aviation Fuel) in till systemet via deras operatörer, vilket gör LYGG till det mest miljövänliga alternativet inom flyg i Norden.

- Detta är mycket glädjande och en välkommen satsning, säger Mikael Smedberg, vd för Örebro Airport. Flyglinje ger Örebro och Mellansverige en enkel och tillgänglig förbindelse med Helsingfors och det är sedan länge en efterfrågad produkt. Och med LYGG som modern och flexibel aktör som flyger med Sustainable Aviation Fuel och dessutom siktar på att över tid kunna erbjuda elflygplan och hybridlösningar känns extra spännande, avslutar Mikael Smedberg.

Se även mer i vår tidigare pressrelease om Electra: https://lygg.com/news/lygg-i-miljardavtal-med-electra/ Länk till annan webbplats.

Tänkt tidtabell:

From

Departure

To

Arrival

Monday, Wednesday, Thursday

Helsinki

Örebro

Linköping

07.00

08.00

08.50

Örebro

Linköping

Helsinki

07.30

08.20

11.20

Monday, Wednesday, Thursday

Helsinki

Linköping

Örebro

18.00

18.50

19.30

Linköping

Örebro

Helsinki

18.30

19.10

22.00

Mer information om LYGG: https://lygg.com/ Länk till annan webbplats.

Kontaktpersoner

Helene Holmberg

Business Development Nordic LYGG

Tel: +46 705 706 405

helene.holmberg@lygg.com


Mikael Smedberg
VD Örebro Airport
Tel: +46 70-323 70 18

mikael.smedberg@orebroairport.se